Mange skal på hytta i påsken. Da er det viktig at man sjekker at hytta er godt sikret mot brann. Det aller viktigste er å sjekke at røykvarsleren fungerer.
 
I Indre Østfold brann og redning IKS (IØBR) sitt nedslagsfelt er det om lag 2 450 fritidsboliger. Mange av hyttene er «sommer» hytter og tas i bruk for første gang i år nå i påsken. Men mange av våre innbyggere har hytter uten for vårt område også. Så om du har hytte i (IØBR) sitt område eller utenfor er brannsikkerhet på hytta like viktig. Hyttene står ofte mye av tiden tomme og uten gjester.
 
- Derfor kan ikke dette viktige budskapet sies for mange ganger; Hver gang hytta tas i bruk, må man sjekke at røykvarsleren fungerer. Batteriet kan ha gått tomt siden forrige gang man sjekket og da virker ikke røykvarsleren. Pass derfor også på at man alltid har ekstra røykvarslerbatteri på hytta. Og er du i tvil om det, sett det på handlelista for påsken, sier Hanne Berland, leder forebyggende.
 
- Mange hytter ligger utenfor allfarvei, og utrykningstiden er ofte lenger enn den vil være i mer sentrale områder. Derfor er det utrolig viktig at man ikke tar ferie fra brannsikkerhet når man drar på hytta, vi har ingen liv å miste i brann, avslutter Berland.
 
Sjekkliste for brannsikker hytte:
 
Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
Ha alltid ekstra batterier i reserve
Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
Gå aldri fra levende lys
Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette
 
Dame brannvarsler.png